Wednesday, March 31, 2010

A White Woman's Letter... Read on

Salam,

Hari nie, a piece of an interesting article came into my mailbox. I decided to share with you all... So, especially to Malay guys and gals... read on......

--------------------------------------------------------------------------

Dear Editor:

I'm sorry but I would like to challenge some of your Malay male readers. I
am a White female who is engaged to a Malay male-good-looking, educated and
loving. I just don't understand a lot of Malay female's attitudes about our
relationship. My man decided he
wanted me because the pickings amongst Malay women were slim to none. As he
said they were either too fat, too loud, too mean, too argumentative, too
needy, too materialistic or carrying too much excess baggage. Before I
became engaged, whenever I went out I was constantly approached by Malay
men, willing to wine and dine me and give me the world. If Malay women are
so up in arms about us being with their men, why don't they look at
themselves and make some changes. I am tired of the dirty looks I get and
snide remarks when we're out in public. I would like to hear from some
Malay men about why we are so appealing and coveted by them. Bryant Gumbel
just left his wife of, 26 years for one of us. Charles Barkley, Scottie
Pippen, the model Tyson Beckford, Montell Williams, Quincy Jones, James
Earl Jones, Harry Belafonte, Sydney Poitier, Kofi Anan , Cuba Gooding Jr.,
Don Cornelius , Berry Gordy, Billy Blanks, Larry Fishburne, Wesley Snipes,
...I could go on and on.

But, right now, I'm a little angry and that is why I wrote this so
hurriedly. Don't be mad with us White women because so many of your men
want us. Get your acts together and learn from us and we may lead you to
treat your men better. If I'm wrong, Malay men, let
me know.

Disgusted White Girl, Somewhere in Bangsar.

-------------------------------------------------------------------------
This is a response to this letter:

Dear Editor:

I would like to respond to the letter written by A Disgusted White Girl.
Let me start by saying that I am a 28-year old Malay man. I graduated from
one of the most prestigious universities in England with a Masters Of
Science Degree in Business Management. I have a good job at a Multinational
Corporation and have recently purchased a house and a brand new
non-national car So, I consider myself to be among the ranks of successful
Malaymen. I will not use my precious time to slander white people. I just
want to set the record straight of why Malay men date white women. Back in
the day, one of the biggest reasons why Malay men dated white women was
because they were considered easy. The Malay girls in my neighborhood were
raised traditionally. They were very strict about when they lost their
virginity and who they lost it to. Because of our impatience to wait,
brothers would look for someone who would give it up easy without too much
hassle. So, they turned to the white girls.

Nowadays, in my opinion, a lot of Malay males date white women because they
are docile and easy to control. A lot of Malay men, because of
insecurities, fears, and overall weaknesses, have become intimidated by the
strength of our Malay women. We are afraid that our woman will be more
successful than us, make more money than us, drive nicer cars and own
bigger houses. Because of this fear, many Malay men look for a more docile
woman. Someone we can control. I have talked to numerous Malay men and they
continuously comment on how easy it is to control and walk over their white
women. I just want to set the record straight. I want A Disgusted White
Girl to know that not all successful Malay men date white women. Non-Whites
like Ahmad Rashad, Denzel Washington, Michael Jordan, Morris Chestn! ut,
Will Smith, Blair Underwood, Kenneth "Babyface" Edmonds , Samuel L. Jackson,
and Chris Rock all married strong Non-White women. And, to flip the script,
there are numerous white men, in and out of the spot light, who openly or
secretly desire Non-White women over white women. Ted Danson, Robert
DeNiro, and David Bowie to name a few. I just don't want a disgusted white
girl to be misinformed.

Stop thinking that because you are white that you are some type of goddess.
Remember, when Non-White Egyptian Queens like Hatsepshut and Nitorcris were
ruling Dynasties and armies of men in Egypt , you were over in the caves of
Europe eating raw meat and beating each other over the head with clubs.
Read your history! It was the Non-White woman that taught you how to cook
and season your food. It was the Non-White woman that taught you how to
raise your children. It was Non-White women who were breastfeeding and
raising your ! babies during slavery. It is the Non-White woman that had to
endure watching their fathers, husbands, and children beaten, killed, and
thrown in jail. Malay women were born with two strikes against them: being
Non-White and being a woman. And, through all this, Still They Rise! It is
because of the Malay women's strength, elegance, power, love and beauty
that I could never date anyone except my Malay Queen. It is not just the
outer beauty that captivates and draws me to them. It is not the fact that
they come in all shapes, sizes, colors and shades that I love them. Their
inner beauty is what I find most appealing about Malay women. Their strong
spirit, loving and nurturing souls, their integrity, their ability to
overcome great obstacles, their willingness to stand for what they believe
in, and their determination to succeed and reach their highest potential
while enduring great pain and suffering is! why I have fallen in love with
Malay women. I honestly believe that your anger is geared more toward
jealousy and envy than snotty looks. If this were not so, then why do you
continuously go to tanning salons to darken your skin? If you are so proud
to be white, then why don't you just be happy with your pale skin? Why do
you continue to inject your lips, hips, and breasts with unnatural and
dangerous substances so you can look fuller and more voluptuous? I think
that your anger is really a result of you wanting to have what the
Non-White woman has.

BOTTOM LINE: If I were looking for a docile woman, someone I can walk over
and control, I would give you a call. But, unfortunately, I am looking for
a Virtuous Woman. Someone that can be a good wife and mother to my
children. Someone who can be my best friend and understands my struggles. I
am looking for a soul mate and; unfortunately, you do not and CANNOT fit
the bill.
No offense taken, none given.


Signed,
Malay Professional

---------------------------------------------------------------------------------
P/s: Amacam? Bangga tak menjadi Wanita Melayu?

Sunday, March 28, 2010

6 kesilapan melibatkan wang bagi pasangan baru kahwin



Tak leh dinafikan bahawa wang adalah punca pertengkaran yang utama di dalam sesuatu perkawinan. Dulu sebelum kawin, you all duk sorang2, nak wat apa2 pun tak kisah. Lepas kawin plak, duduk berdua, nak wat apa2 pun kena berkira, betul tak? :-)

Untuk si suami, dulu you all takde apa2 tanggungan, tapi lepas kawin, korang kena sara anak bini. So, memang tanggungjawab anda nie berat skit la. Untuk si isteri plak, especially untuk korang yang bekerja tu, bantu2 la suami jika dia ada masalah. Jangan buat dek pulak walaupun anda tau yang laki korang tue ada masalah dan perlukan wang.

Jangan lupe bahawa, lepas kawin, kedua2 suami isteri nie ada tanggungjawab masing2 . So, bacalah 6 kesilapan di bawah yang sering kali menjadi punca pergaduhan di antara suami isteri – khasnya untuk yang baru ajer kawin.

Satu: Tidak membuat bajet

Setelah kawin, anda kena sedar yang anda akan ‘merge’kan 2 perbelanjaan ke dalam 1 household. Yang paling penting selepas kawin, korang kena buat bajet untuk perbelanjaan korang. Paling mudah, anda listkan dulu perbelanjaan bulanan (bil elektrik/air, beli barang rumah, barang dapor dll) dan hutang (kad kredit, pinjaman kete/rumah dll). Lepas buat bajet, baru you all akan tau brape byk wang yang tinggal untuk kegunaan personal dan brapa banyak pulak yg bleh di simpan.

Dua: Merahsiakan hal tentang Wang

Seelok-eloknya sebelum kawin anda kena berterus terang pada pasangan tentang hal berkenaan dengan kewangan. Maksudnya, jika korang ada hutang berpuluh-ribu untuk kad kredit ke, atau ada hutang dengan along ke… Atau mungkin jugak korang ada apa2 fetish ke, cam ketagih beli kasut, handbag ke, alat2 make-up dsb lagi. Seme nie penting supaya pasangan anda tau tentang beban kewangan atau cara anda gunakan duit untuk berbelanja J . Jangan cuba mengelak dan usah berahsia tentang hal kewangan daripada pasangan korang, ingat tuh!

Tiga: Tidak merancang untuk waktu kecemasan

Haa…yang no.3 nie ramai pasangan yg amik mudah jer. Maybe pas kawin, anda tak terpikir sangat pasal hal2 kecemasan nie. Tapi hakikatnya, kita tak tau bile bad things akan berlaku pada kita. Contohnya kreta rosak ker (kna pakai banyak duit ooo….), dibuang keje (harap2 tak la, kan?), accident dsb lagi. So, korang kena bukak satu tabung simpanan untuk hal2 kecemasan nie. And always keep in mind supaya jangan keluarkan wang simpanan ini kecuali untuk kes2 yang benar2 emergency sajer, okey? Berikanlah pasangan anda suatu jaminan kewangan atau a sense of financial security demi melindungi orang tersayang anda.

Empat: Bergaduh tantang hal remeh-temeh

Percayalah yang soal duit nie memang bleh buat korang laki bini bergaduh besar! Mana taknya kalu si isteri tue nak makan bege McD, tapi si suami plak nak beli bege tepi jalan je sbb lebih murah. So akan tercetus la suatu pertengkaran di antara kedua2nya. Memang la kes beli bege nie kecik jer, tapi kalu lama2 pendam… akan meletupla gunung berapi! Wahai para suami dan isteri sekalian, perkawinan nie sebenarnya memerlukan kompromi dan kata sepakat. Tak berbaloi la kalu korang bergaduh besar disebabkan oleh hal yang remeh temeh. Better kalu anda pikirkan satu jalan supaya anda berdua bleh berjimat, cam beli bege McD sebulan sekali ke (contoh je la :-) ).

Lima: Berhutang Keliling Pinggang

Jika salah sorang bawak masuk hutang ke dalam suatu perkawinan, ia akan jadi masalah untuk korang BERDUA. Skrang nie, sudah jadi adat untuk orang yang bekerja nie berhutang. Biasanya, orang banyak berhutang pada kad kredit dan pinjaman krajaan/bank. Memang dah tak leh lari daripada kedua2 pemiutang nie:-) Tapi kalu bleh la kan, elakkan dari banyak berhutang semasa mula2 kawin nie. Contohnya, jangan berhutang dengan bank untuk melangsungkan majlis perkawinan yang high-budget, atau pegi berbulan madu di tempat2 yang mewah ataupun membeli perabot2 yang mahal untuk rumah anda. Sebaliknya, banyak2lah bersimpan untuk masa kemudian nanti.

Enam: Memberi kuasa kewangan sepenuhnya kepada seorang pasangan

Sudah menjadi kelaziman iaitu suami yang akan menggalas tanggungjawab dalam soal kewangan rumahtangga. Tapi tak salah kalu kedua suami isteri kongsi tanggungjawab tue. Sebab kalu suami je yang in-charge, kalu terjadi apa2 kat dia nanti, si isteri tak tau plak apa nak buat. So, better kalu kedua2nya tau pasal info kewangan masing2.

Jensen Ackles pencil portrait

Nie pulak gambar Jensen Ackles.. Ala aktor hensem yang berlakon dalam cerita 'Supernatural' tue... Saya memang minat betul2 la kat mamat nie sorang...huhu...


Enrique Inglesias pencil portrait

Ini gambar penyanyi dan pelakon, Enrique Inglesias...
(masa nie baru start belajar lukis sikit2...:-D)



Saturday, March 27, 2010

Tips memikat hati isteri – Part 1

Isteri anda kuat merajuk ke? Hai…sapa yang tak sayang bini oii… Kalau perkara ni terjadi, kaum suami kerap kali berasa runsing bila melihat ‘muncung’ panjang isteri mereka. Sepanjang-panjang hidung Pinochio yang bercakap bohong, panjang lagi muncung si isteri yang merajuk. Tapi, jangan risau kaum suami semua, kerana ini ada tips yang gerenti dapat memikat hati isteri yang sedang atau kuat merajuk. Jom baca…

1. Beri hadiah - biasakan diri untuk membeli hadiah untuk isteri tersayang. Tak semestinya kena beli yang mahal, cukuplah dengan gifts seperti bunga ke, coklat ke, perfume Avon ke… kan murah tu. Lagipun, apa salahnya berbelanja sikit untuk memikat hati isteri yang sedang merajuk. Memang berbaloi-baloi hasilnya nanti beb… :-)

Contoh situasi:

Suami: “Yang, nie abang ada belikan ayang sejambak bunga nie. Abang oder terus dari Cameron Highland tu lagi yang… mahal nie.”

Isteri: “Ye ke yang? Ayang tak tipu?”

Suami: “Ishh…takkan la benda camnie pun abang nak tipuuu………”

(ehem2…. tipu tipu gurau lah sikit – mesti si isteri terus terpesona dengan anda yang jarang memberi hadiah)



2. Ajak isteri pi makan angin – yang nie memang gerenti hati isteri yang sedang panas akan jadi cair. Siapa yang tak mau makan angin kalau ada orang nk sponsor…huhu:-) Bawalah isteri anda makan angin atau melancong ke tempat yang tenang, romantik dan cantik seperti Pulau Langkawi, Pulau Perhentian, Pulau Pangkor ke.



Jangan jadi macam mamat nie sorang:

Isteri: “Yang, jom kita pi makan angin. Dah dekat 10 tahun kita duk terperap kat rumah nie jer. Boringla yang.”

Suami: “Ye ker? Kesian abang dengar. Ok, jom kita pi sekarang.”

Isteri: “Betul ke nie yang? Ke mana kita nak pegi?” (Dengan muka terkejut tapi happy giler)

Suami: “Ke kedai mamak seberang jalan tu je … Malam nie kan Liverpool lwn MU. Boleh kita tengok kat tv flat skrin besar kat situ…:-)”

3. Beri pujian ikhlas – rajin-rajinlah beri pujian kepada isteri tersayang anda. Jangan jadi berat mulut kerana isteri amat dambakan pujian dari seorang suami. Lagipun, ini satu lagi taktik untuk redakan kemarahan isteri yang sedang meluap-luap.

Contoh situasi:

Suami: “Yang, sesuai sangat you pakai baju dengan tudung tu. You nampak cantik.. ”

Isteri: “Ye ke ni yang? Seingat i, tudung nie you bagi hadiah untuk i 5 tahun yang lepas. Baju nie plak you pernah kata dah boleh donate kat pusat kebajikan. Yang mana satu betul nie yang?”

Suami: “He he… Tak kisahlah yang mana satu betul… asalkan isteri abang dah tak marah sudahlah, yer…:-D”

(Ingat wahai suami, memberi pujian tu biarlah dari hati yang ikhlas yer..)

4. Ucapkan ‘I Love You’ - Tak kisahlah anda baru kawin hari ni ke, 10-20 tahun yang lepas ke, tapi kata-kata azimat yang sepatutnya dipraktikkan oleh mulut si suami ialah ‘I love you/Saya sayang Awak’. Bukannya susah pun. 3 perkataan simple jer, tapi ni pun susah bagi kaum lelaki nak buat, kan?



Sebenarnya semua isteri suka dengar kalau kalimah ini muncul dari mulut si suami tersayang. Kadang-kadang, tiga perkataan ini pun sudah cukup untuk mengubat hati si isteri yang sedang ‘sakit’. Jadi, amal-amalkanlah selalu!

Contoh situasi:

Isteri: “Masa dulu-dulu ayang suka sangat sebut 3 perkataan ni. Cuba ayang sebut sekarang nie. Takkan tak ingat kot…”

Suami: “Emm…apa yer? (Tengah pikir dengan seriusnya) Ha, abang dah ingat. Nie dia – ‘Ayang kena diet’…?”

(Sesungguhnya suami jenis ni memang sengaja mencari nahas…)

Harap anda terhibur dengan artikel ini dan mengambil iktibar dari yang sepatutnya. Nantikan pula kemunculan Part 2…!

7 Petua cari calon suami yang baik



"Mak! Timah tak nak kawin sampai bila-bila pun mak. Timah rela jadi andartu kalau tak jumpa lelaki yang sesuai!”

Pernah dengar tak kata-kata nie? Ke ada di antara korang yang pernah mengucapkannya? Hakikatnya, zaman sekarang nie memang susah nak cari calon suami yang baik atau yang menjadi idaman. Cari laki bukan keje main2. Bukan macam nak pilih ikan kembung ke, ikan keli ke kat pasar. Nie soal masa depan nie.

Sebab tulah kebanyakan wanita la nie ada yang rela tak berkahwin sampai tua. Rela jadi andartu. Bukan nak kata memilih, tapi bende penting, takkan nak tangkap muat jer..bangun pagi2, nampak je lelaki pertama, ajak dia kawin terus dengan you…tak boleh jadi ni…tak boleh jadi…

Sebab itulah, jom kita tengok beberapa petua untuk mencari bakal suami yang baik:

1. Pilih yang baik dan beragama – agama nie penting kerana ia mendidik kita untuk menjadi insan yang lebih baik. Kalau takde agama, takdelah pegangan dalam hidup, kan? Nak didik anak bini pun susah. Lelaki yang beragama nie bukan sajer boleh memimpin dirinya sendiri, bahkan dia juga boleh jadi pemimpin yang baik kepada isteri dan anak-anaknya. So, sebelum melihat kriteria2 lain, lihatlah dulu pegangan agamanya, okey dan boleh tak si dia membimbing kita ke jalan yang betul kelak…

2. Cari yang sabar dan penyayang – semasa tengah berdating, mungkin you all dah dapat detect perangai boyfriend korang kan? Penyabar ke atau pemarah? Cuba uji… misalnya berpura-pura buat bende yang dia tak suka ke, time tu la nak tengok dia melenting ke tak. Kalau dia marah tahap cipan, sah2 dia panas baran. Jangan pilih lelaki camni cik adik oii, kalau tidak, seksa hidup ko nanti.

3. Jangan nilai pada rupa – ‘don’t judge a book by it’s cover’..ataupun jangan nilai buku melalui kulitnya sajer! Sebab kecantikan luaran nie sementara ajer. Mungkin rupa si dia nie macam rupa orang pecah rumah, tapi mungkin hatinya baik. Kalau muka tu sehensem Tom Cruise, tapi perangai tak senonoh, nak buat aper, kan? Ingatlah nanti kalau kita tua, tua samer2. Kedut pun, kedut sama2 (melainkan ada salah sorang yang pakai botox…huhu :-) )

4. Hormat orang tua – sememangnya kite nak calon suami yang bukan saje taat pada mak bapak dia, tapi juga hormat pada orang tua kita, kan? So, kalau si dia datang ke rumah, perhatikanlah tingkah laku dia pada mak bapak kite pulak. Dia hormat ke atau kurang ajar?

5. Cari yang boleh mendengar dan mendidik – penting nie sebab kalau kita ada problem, ada jugak insan yang sudi mendengar luahan hati kite, betul tak? Bukan tu jer, kalau ada bende yang kite tak tau, si dia juga boleh mendidik kita khususnya dalam bab2 agama. Jangan 2×5 sudahler…:-)

6. Lihat pada family dia – nie biasanya dipraktikkan masa zaman mak bapak kita dulu. Masa nak cari jodoh untuk anak-anak diorang, mereka akan ‘melihat’ pada keluarga si lelaki dulu. Kalau semernya baik2 ajer, dapatlah ‘green light’…sebab ‘ke mana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi’nya, kan? Mak bapak kitalah juga yang membentuk kita untuk jadi insan yang berguna atau tak satu hari nanti. Tapi ada jugak yang mak bapak kurang baik tapi dapat anak yang baik…:-). So, nilailah betul-betul yer.

7. Pilih yang (ikhlas) sayang kat kite – maksudnya pilih jejaka yang betul-betul sayang kat kite. Jangan pulak pilih lelaki yang kita sayang tapi si dia plak buat endah tak endah je kat kita. Ada jugak kes di mana si lelaki nie berpura-pura sayang kat si gadis kerana hanya nak main-mainkan dia. So, kalau anda di dalam situasi di mana anda kena pilih di antara lelaki yang anda sayang dan lelaki yang sayang pada anda… sebaik2nya pilihlah option yang kedua tuh…:-)

Wah…susah betul nak cari laki kan? Pasal soal cari pasangan nie, lelaki kena paham2 la kenapa ada wanita yang kawin lewat atau tak nak kawin langsung. Bukan kata memilih, tapi soal jodoh dan masa depan di tangan Tuhan belaka. Bagi wanita plak, kalau dah jumpe jodoh yang baik dan sesuai tu, cepat2 la kawin, ok. Takut nanti si dia kena rampas plak. Maklumlah, lelaki yang baik sekarang nie tengah high demand...:-) Good Luck!

Friday, March 26, 2010

Tarikan pada jejaka bermisai


Hmm… jejaka bermisai ke jejaka yang ‘licin’? Yang mana satu idaman kalbu? Topik nie agak popular, lebih-lebih lagi apabila segelintir selebriti terkenal tanah air pun memilih lelaki bermisai sebagai pasangan hidup. Ala…takkan tak perasan kot…di antaranya Datuk Siti dengan suaminya Datuk K, sementara Umie Aida pula dengan Datuk K jugak (Datuk Paduka Khairuddin) and the list goes on…. .

Selain misai, kumis,’ sideburn’ dan janggut pun termasuk dalam senarai nie. Satu ‘family’ la katakan. So, apa sebenarnya ‘rahsia’ yang ada pada jejaka bermisai sehinggakan dapat menggoda kebanyakan wanita? Di bawah ada disenaraikan beberapa sebab mengapa ada wanita yang ‘cair’ abis apabila melihat lelaki bermisai. Jom kupas isu yang ‘hot’ nie:

1. ikut trend – rasanya sejak Datuk Siti Nurhaliza berkahwin dengan Datuk K, lelaki bermisai nie terus naik sahamnya. Agaknya ramai yang terikut dengan ‘trend’ artis popular kot…tak kira la kat Malaysia ke atau kat oversea ke…semuanya samer…

2. nampak ‘macho’ dan sasa – rasanya sifat kelakian jejaka bermisai nie lebih terserlah, kan? Nampak lebih gagah perkasa, bukan? Tengoklah Brad Pitt, korang ingat Angelina nak ke kat mamat nie kalau dia takde misai?



3. lebih hensem dan seksi– yang nie plak, depends kepada mata yang memandang la…:-) ada yang kata misai tu membuat wajah seseorang lebih menarik, dan tak kurang jugak yang anggap misai nie berserabut jer…:-) tapi, cuba kita bandingkan gambar lelaki before and after dia ada misai. Takkan tak perasan kot yang gambar bermisainya akan nampak lebih rugged dan seksi…macam outlaw gitu..Gerenti cair wanita tengok…



4. lebih bersikap matang – misai membuatkan seseorang lelaki itu nampak lebih matang (bukan tua tau). Majoriti wanita plak memang sukakan lelaki yang bersikap matang. Matang, tetapi manja gitu….:-)

5. dijamin selamat apabila di sampingnya – boleh menjadi pelindung kepada wanita kerana biasanya lelaki bermisai ni nampak lebih garang kepada lelaki lain…jadi cam ‘hero’ la katakan. Untung u ada boyfriend bermisai, lelaki lain mesti takut nak kacau you…:-)

6. ada ciri-ciri kepimpinan – yang nie tak payah pikir jauh-jauh. Tengok PM kita sudahla, Dato’ Seri Najib Tun Razak. Kalau anda rajin buat kajian, anda akan dapati bahawa kebanyakan tokoh yang terpengaruh dalam dunia nie (dulu & sekarang) adalah lelaki yang mempunyai misai…:-) Ada yang nak bantah…?




Hah? Amacam? Puas hati tak? Yang conpemnya, pasti mana-mana jejaka bermisai yang tengah baca artikel nie akan kembang hidungnya, manakala jejaka ‘licin’ pula tengah simpan niat untuk ‘bela’ misai…:-) All in all, artikel nie hanya sekadar hiburan, so janganlah ada mana-mana golongan yang terasa, ok…. :-p

Hantaran kahwin ‘HIGH budget’

Sebelum nie kita dah kupas serba sedikit pasal barang hantaran kawin yang biasa diberi kepada kedua-dua belah mempelai. Tapi, seiring dengan zaman teknologi yang serba canggih nie, ada di antara kita yang suka buat kelainan dalam menyediakan barang hantaran kawin. Biar gempak gitu:-) So, wujudlah trend baru di dalam wedding market yang dikenali sebagai hantaran kawin ‘high-budget’.

Sebenarnya, pasangan yang mau ikut trend nie hendaklah mengambil kira bajet serta keperluan masing2. Jangan ikut ati dan perasaan jer…Tetapi, kengkadang tue, barang mahal yang nak dijadikan hantaran tu memang sesuatu yang dah diidam2kan sejak sekian lama. Dan skrang nie, dah ada orang nak bagi hadiah, apalagi…mintak je ler :-p

Jom kita lihat apa barang2 hantaran kawin yang menjadi pilihan sesetengah pasangan di alaf cyber nie yer:-

1. Telefon bimbit / telefon tangan / telefon mudah alih dan yang seangkatan dengannya

Wah…begitu banyak namanya, tapi ramai di antara kita lebih senang meyebutnya sebagai ‘handphone’ ataupun ‘handset’ jer. Ada banyak modelnya di pasaran seperti Nokia, Sony, LG, Samsung dsb. nya lagi. Pilih jer yang mana2 mengikut ‘specs’ masing2 dan yang penting, asal berkenan di hati. Mawi pun memilih hadiah hanpon sebagai salah satu hantaran untuk isteri kesayangannya, Ekin. Klas gitu…



2. iPod

iPod nie adalah gajet canggih keluaran Apple Computer yang bersaiz poket dan digunakan untuk menyimpan dan mendengar muzik. Macam mp3 player la katakan. Cuma yang bezanya, ia boleh simpan banyak lagu daripada beberapa ratus hinggalah kepada sepuluh ribu lagu dan kita juga boleh tengok music video di dalamnya. Canggih, bukan?

3. Digital camera (slr atau dslr) / handycam / videocam

Nie satu lagi gajet yang sesuai sangat untuk dijadikan barang hantaran untuk mereka yang ada ‘modal besar’ … Ada banyak jenis kamera yang boleh dipilih, antaranya ialah digital kamera (slr atau dslr), handycam atau videocam. Untuk pengetahuan korang semua, kamera slr (single lens reflex) menggunakan filem sebagai mediumnya manakala dslr (digital single lens reflex) plak, guna memori kad. Oklah, kalau nak lebih detail, tanyalah pakar kamera pulak yer…



4. Playstation3 (PS3)

PS3 (lanjutan daripada PS2) adalah merupakan video game keluaran Sony. PS3 nie memang menjadi ‘kegilaan’ remaja zaman sekarang yang suka bermain game yang menarik dan mencabar gile. Harganya pun ..hmm..hmm…buleh tahan jugakla…so, ingatlah bajet anda sebelum pikir untuk beli benda alah nie, yer…Saingan Sony PS3 nie ialah Microsoft Xbox 360 dan Nintendo Wii. Ikut suka hati koranglah nak pilih yang mana satu…

5. Netbook

Pernah tak dengar pasal netbook? Actually, netbook nie mempunyai fungsi yang sama sebijik seperti laptop biasa. Cuma yang bezanya adalah dari segi saiznya di mana saiz netbook lebih kecik iaitu lebih kurang 5” jer. Ia juga tidak mempunyai pemacu cd/dvd (bole pakai external). So, rupanya yang kecil dan comel itu, selain harga yang murah sikit daripada laptop, memang sah2 menjadi idaman bagi mana2 pasangan yang bakal bergelar raja sehari :-)



5. PDA / Smartphone

Beza kedua-dua gajet nie dengan hanpon biasa ialah ia lebih canggih dan lebih multifunction. Misalnya sebuah smartphone boleh ada fungsi2 seperti Internet, organizer, Ms Word/Powerpoint, camera, multimedia player dsb lagi. Harganya yang paling murah pun lebih kurang seribu lebih dan ianya lebih sesuai diberikan hadiah untuk lelaki/wanita korporat. Contoh smartphone ialah Blackberry dan iPhone 3G manakala contoh PDA adalah seperti HP iPac dan Toshiba Pocket PC.



5. External Hardisk (SATA or Firewire)

Jangan terkejut kerana external hardisk (cakera keras luaran) nie ada jugak yang dijadikan sebagai hantaran kawin. Tapi biasanya ia hanya untuk golongan yang terlibat dalam industri computer la… Antara jenis external hardisk yang ada adalah seperti SATA atau Firewire. Golongan IT nie tau la nak pilih yang mana satu, kan … J

6. Graphic tablet

Nie alat ape pulak? Actually, device nie biasanya digunakan oleh graphic designer atau sape2 yang minat pada computer graphic atau drawing. Biasanya ia digunakan untuk melukis sesuatu pada touch screennya dan imejnya akan terpapar pada skrin computer anda. Canggih, kan? Harganya plak, ada yang murah (dalam beberatus hinggit) dan ada yang sampai mencecah beribu-ribu hinggit. It all depends on the function and quality. Untuk makluman korang, Wacom graphic tablet adalah salah satu jenis tablet yang tersohor di pasaran multimedia.

9. Electric guitar

Huhu… nie mungkin bukan termasuk dalam gajet IT, tapi ada jugak orang yang menjadikan gitar sebagai hantaran kawin:-) Yang pastinya, bende nie memang high budget la.. Misalnya, penyampai radio Era, Nana telah memberikan hadiah hantaran gitar elektrik (berharga RM10,000) buat suami tersayangnya Brian. Wah…klas gitu…! Anda.. macam mana pulak?



10. GPS Device

Alat nie memang yang tercanggih di pasaran la skang nie. GPS atau Global Positioning System nie sebenarnya satu alat untuk menentukan lokasi atau kedudukan seseorang. Sebijik macam map la… kalau anda jenis yang buta jalan dan selalu ajer sesat, rekomenkan pada pasangan anda untuk hadiahkan alat yang canggih nie sebagai hantaran kawin anda yer…:-) Alat GPS nie boleh dipakai pada laptop ataupun hanpon anda.

Wah, dah jadi cam thread IT la plak, ek? Apa2pun, yang paling penting yang perlu anda consider sebelum membeli barang2 hantaran nie adalah bajet perkahwinan dan kepentingan segala gajet2 canggih nie dalam hidup anda. So, make the right decision ok dan jangan bebankan pasangan anda pulak!

Petua kurus dengan Honey Apple 3




Honey Apple 3 ataupun cuka epal nie bukanlah sesuatu yang baru. Sejak daripada dulu lagi, ia telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit dan mengekalkan kesihatan. Cuma penggunaannya pada masa ini belum meluas lagi mungkin kerana rasa cuka epal itu sendiri yang kurang enak. Tapi kini, dengan gabungan cuka epal + madu, gerenti anda dapat menikmati khasiat serta rasanya yang sedap.

Epal cider madu ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat terutamanya di dalam bab-bab ‘menguruskan’ badan...:-) Sebenarnya, makanan yang kita makan setiap hari itulah yang boleh menyumbang kepada kesihatan tubuh badan yang optimum ataupun sebaliknya ‘membesarkannya’ lagi:-) So, jom kita lihat apakah peranan epal cider madu ini dalam membantu mengurangkan berat badan:-

1. dapat memecahkan lemak
2. mengurangkan tahap kolestrol ‘jahat’ (bad cholesterol) dalam badan
3. mengurangkan stress (yg boleh menyebabkan kenaikan berat badan yg mendadak)
4. menyingkirkan toksik di dalam badan
5. sesudu cuka epal pada setiap hari dikatakan boleh mengurangkan tekanan darah tinggi
6. bertindak sebagai penahan nafsu makan atau ‘appetite suppressant’
7. meningkatkan kadar metabolisme badan bagi mempercepatkan pembakaran lemak

Banyak jugak faedah apple cider madu nie, kan? Nak tau apa kelebihan produk ini dengan produk diet yang lain di pasaran? Well, selain ianya memang 100% natural, anda akan mengalami kekurangan berat badan secara beransur-ansur tetapi bersifat ‘permanent’. Kalau mengambil ubat diet yang lain, mungkin berat akan berkurangan selama memakannya, tetapi jika berhenti, kemungkinan besar berat akan naik mendadak. Inilah yang dikatakan diet ‘yoyo’...huhu...

Sebenarnya, apple cider madu mempunyai banyak khasiat lain selain daripada untuk promote weight loss. Antaranya khasiatnya yang lain adalah untuk kesihatan rambut dan kulit, mengurangkan jerawat, malah ia pun boleh dijadikan sebagai tonik menambah tenaga. Tu dia... :-)

Kalau anda nak tau, Julius Ceaser dan samurai Jepun pernah menggunakan cuka epal ini sebagai tonik tenaga:-) Selain itu, selebriti Hollywood, Megan Fox turut mengamalkan meminum apple cider madu bagi membersih system tubuh badannya. Cayalah... Tapi yang paling penting, terdapat sunnah Nabi Muhammad s.a.w. yang mengatakan bahawa Nabi sendiri pernah memakan roti bersama dengan air, garam dan cuka buah. Jadi, boleh dirumuskan di sini bahawa apple cider madu adalah amat bermanfaat untuk kebaikan kita semua.

Kalau anda ingin tau lebih lanjut mengenai produk ini, anda hanya perlu klik link ini.

Terima kasih.

Thursday, March 25, 2010

4 Venue Perkahwinan yang Ideal

Apabila nak merancang sesuatu majlis perkahwinan, satu perkara penting yang sering kite fikirkan adalah dari segi venue atau lokasinya. Lokasi nie penting supaya majlis perkahwinan anda akan nampak cantik, meriah dan elegen. Di Malaysia nie, lazimnya sesuatu majlis perkahwinan itu akan dilakukan di perkarangan rumah sendiri, di dewan, di hotel ataupun di taman (garden wedding).

Rumah sendiri



Secara majoritinya, orang akan beranggapan yang rumah sendirilah adalah lokasi yang paling ideal untuk melangsungkan perkahwinan. Sudah tentulah pasangan bakal pengantin akan lebih selesa di rumah sendiri, betul tak? Kalau persekitaran rumah anda agak besar dan luas, majlis perkahwinan akan lebih mudah untuk diuruskan. Bajet perkahwinan anda jugak akan dapat dikurangkan kerana kebanyakan kenduri yang diadakan di rumah adalah secara gotong-royong (sesame sedara sendiri atau orang2 kampung).

Dewan

Mengikut kebiasaan, mereka yang tinggal di flet ataupun apartment lebih cenderung untuk mengadakan majlis perkahwinan di dalam dewan. Ini kerana mungkin rumah mereka tidak ada space yang cukup luas untuk menempatkan pelamin serta kelengkapan perkahwinan yang lain. Namun, ramai jugak golongan lain yang memilih lokasi dewan sebagai venue perkahwinan mereka. Ini kerana persekitaran dewan yang cukup besar dan luas mampu memuatkan beratus ataupun beribu orang untuk sesebuah majlis.

Kos untuk menyewa sesebuah dewan jugak ada yang murah dan ada yang mahal… semernya bergantung kepada ciri2 kecanggihan dewan itu. Ada jugak dewan yang mengenakan caj sampai RM300 sejam! Pandai2lah korang pilih yer… Antara dewan popular yang biasa dijadikan venue untuk majlis perkahwinan adalah seperti Dewan Presint 8 (Putrajaya), Dewan Masjid Wilayah Persekutuan (Jalan Duta), Dewan Orang Ramai Dato’ Keramat (Bdr Tun Abd Razak), Dewan Komuniti (Taman Tun Dr. Ismail) dan banyak lagi la… Rata2nya, perkahwinan di dalam dewan juga boleh menjadi suatu event yang penuh gilang-gemilang dan meriah…



Hotel

Majlis perkahwinan di hotel adalah impian untuk setiap pasangan pengantin yang mempunyai bajet yang agak besar. Perkahwinan adalah suatu majlis yang biasanya diadakan sekali seumur hidup, dan apa salahnya jika kita berbelanja lebih sikit untuknya? Skang nie, banyak hotel2 menawarkan pakej perkahwinan lengkap di hotel mereka. Korang hanya perlu survey dan mintak quotationnya. Jika korang inginkan kelainan dan mahukan persekitaran yang indah dan mewah untuk majlis perkahwinan anda kelak, menabung la dari sekarang, yer…:-)



Taman

Bayangkan anda melangkah ke persada persandingan dengan dikelilingi bunga2 segar, panorama kehijauan dan udara yang nyaman. Betapa indahnya majlis perkahwinan anda bukan? Actually, konsep perkahwinan dalam taman atau ‘garden wedding’ nie adalah sesuatu yang baru dan agak mewah. Konsep perkahwinan moden kontemporari nie lebih bercirikan gaya perkahwinan ala Inggeris. Sudah tentunya anda kena menyimpan ‘dana’ yang lebih skit la untuk melangsungkan majlis perkahwinan yang sebegini elegant dan stylish!

Cuma satu jer kekurangannya – ianya tidak ‘kalis cuaca’ :-) Ia hanya sesuai untuk semua musim kecuali musim tengkujuh…:-) So, kalau anda betul2 idamkan majlis perkahwinan di dalam taman ini, anda kena betul2 pastikan hari bersejarah anda itu tidak akan dilanda hujan lebat atau ribut kencang! So, buatlah pilihan yang betul…:-)




P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans My Online Magazine di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

20 tips jimat untuk kurangkan bajet perkahwinan



1. Buat majlis yang ala kadar jer – simple, tapi meriah. Tak yah buat la bende2 yg tak begitu penting macam makan beradap, hiasan bilik pengantin, arc, kompang, silat dll. Semua bende nie hanya akan menambahkan lagi bajet you all.

2. Mintak tolong sedara mara dan orang2 kampung – kalu buat kat kampung, lakukan secara gotong-royong. Gerenti bleh jimat kos. Kalu nak lagi mudah, pakai jer khidmat katering… !

3. Jgn jemput SEMUA org yg korang kenal – jangan plak ko pi jemput semua orang yang ko kenal dari kecik sampai la ko besar.. :-) nanti satu stadium pun tak muat…huhu… seelok-eloknya hanya jemput sedara mara terdekat, kengkawan dan jiran tetangga… :-)

4. Tak yah membazir untuk bersalin banyak2 baju – baju akad nikah dan baju sanding pun dah kira cukup. Nanti tak pasal2 ngko pulak yang semput akibat terpaksa mencuba terlalu banyak persalinan… :-p

5. Elakkan buat masa cuti skolah (kalu bulehla, yer) – kalu ikut kebiasaan, memang la ramai orang akan buat kenduri kawin time nie. Sebabnya, masa ni lah ramai orang yang cuti and balik kampung… so lagi la meriah majlis you all nanti dengan kehadiran ramai orang. Tapi kalau buleh elakkanlah…sbb time tu la semua barang2 untuk preparation kahwin naik hage beb! Seriously….

6. Barang hantaran tak perlu byk2 – cukuplah sekadar 5 berbalas 7 ker… beli barang2 yang perlu sudah la yer… dan kalu takde ‘bajet’ sangat, jangan pulak beli barang yang terlalu mahal… Ukurlah baju di badan sendiri, orait?

7. Beli belah masa tgh sale – kite bertuah sangat la sbb duk kat bumi Malaysia nie, di mana Mega Sale dibuat 3x setahun!..huhu:-D.. Masa nie lah mcm2 promosi kluar …’Harga Giler’ la, ‘Harga Maut’ la… mcm2 jenis harga ader… harga ‘cekik darah’ pun ader… :-p So, time nie la sesuai sgt2 untuk you all pi shopping untuk beli barang2 kawin! Yang penting, korang kenalah pandai pilih dan jangan mudah tertipu dengan promosi giler2, yer… :-)

8. Pilih pakej perkahwinan – jangan plak ko sewa baju kawin kat kedai A, pelamin kat kedai B, make-up plak kat C and so on… nanti kepala ko gak yg naik pusing …. better sewa semua skali dlm satu bundle.. tak yah susah2 ..dan pilih la pakej kawin yang sesuai dan berpatutan.

9. Jgn berhabis untuk beli brg kemas – alahai… pompuan nie kalu tengok barang kemas jek …waa… rambang mata!… :-p Tapi, you all kena la pandai2 tahan diri. Sebelum kawin nie, pilih la barang kemas ikut bajet yg ader… bila2 pas kawin, baru la you suruh laki you beli bertan2 barang kemas gitu…:-D

10. Duit hantaran kenalah berpada2 – pesanan buat pihak pompuan: tolong jangan letak rate yg melampau tinggi! Korang bukannye nak jual anak…sebaliknya mengamanahkan anak korang untuk dijaga oleh orang lain plak… J kesian sebelah lelaki, kan? Sebaliknya, tengok pada kemampuan mereka dlu… nie tidak, dah tau bakal menantu tu keje tukang kebun, mintak duit hantaran 10K. Ade ke patut!

11. Cuba buat sendiri apa yang buleh korang buat – kalu korang ada masa dan sedikit skil, korang buleh buat sendiri bende2 senang cam gubah barang2 hantaran ker, hias bilik pengantin ker, hias meja makan beradap dsb. lagi. Lagi jimat, beb!

12. Buat majlis sanding on the same day as akad nikah – gerenti jimat masa, wang dan tenaga… tak yah buat 2/3 kali keje…

13. Kalu tak cukup bajet, tak yah la nak berhabis untuk wedding entertainment – misalnya macam kompang ker silat ker karaoke dsb lagi. Semua tue hanya untuk hiburan semata-mata dan bukan agenda penting. Takde pun takpe kan?

14. Majlis kenduri kahwin – kalu bajet ciput, buat majlis kawin yang ala kadar jer la, kan? Tak yah la nak buat grand2 sangat seperti buat kat hotel ke, taman ke, dalam laut ke..:-) Kalu kedua pasangan pengantin duk area sama, apa kata korang gabung jer untuk buat majlis…lagi jimat, kan? Kalau duk jauh2 plak, cukuplah sebelah pompuan buat meriah skit, sementara belah lelaki buat simple jek…

15. Pinjam baju nikah/sanding – kalau ada adik beradik lain yg dah kawin, pinjam jer baju diorang (kalu dah tak ketinggalan zaman lagi la.. :-p) Buleh jimat sikit… huhu

16. Elakkan dari tempah baju kawin yang baru – maksudnya, upah jahit baju baru. Sebaliknya sewa jer yg dah siap jahit. Bukan aper, kalu nak buat baju baru, kena pikir kos beli kain (2/3 jenis kain dan yg mahal2 plak tu …) dan kos upah tukang jahit lagi, ye tak? … Tapi pakai hanya beberapa jam dan sekali jer seumur hidup …tak ke rugi nama nyer tue? Pikir2 kan lah…

17. Postpone honeymoon - Kalu bajet ciput atau ngam2 je untuk majlis kenduri kawin, honeymoon tak yah buat lagik la. Postpone jer ke masa yang sesuai atau semasa korang dpt apa-apa ‘durian runtuh’ nanti. Atau untuk yg ada sedara mara kaya tuh, moga2 korang akan dpt sponsor…huhu :-)

18. Design sendiri kad jemputan – kalu ko tak reti nak design pun, cari la kengkawan yang reti …sbb skrg nie zaman IT, dah ramai orang yg reti buat mende2 camnie… design kad yang simple pun jadik… buat dalam Ms Word pun bleh la…:-)

19. Buat senarai semak atau checklist siap2 – checklist nie memang penting dan kena buat awl2 lagi. Darinya korang buleh tau brape byk yang bakal dibelanjakan. Dan ia jugak memudahkan korang untuk ‘keep track’ utk bende2 yg telah atau blom dibuat atau dibeli…



20. Pilih pakej fotografi yang sesuai – tak yah la buat dlm studio ker atau video ker … membazir jer…kosnya buleh mencecah sampai ribuan ringgit, beb! Cukupla sekadar 2 roll gambar yang disertakan skali dengan 1 atau 2 buah wedding album yang terisi dgn gambar2 yang comel lagi cantek!

Ok la, rase2 nyer nie je la yang dapat difikirkan buat masa skrg. Kalu korang pun ada terlintas apa2 idea lain dlm kepale korang tuh, sudi2 la kira nyer berkongsi dengan menulis kat ruangan komen, yer…:-) Tengkiu!

Barang Hantaran untuk yang Tersayang

Di dalam merancang persiapan untuk menjadi raja sehari, terlalu banyak perkara yang perlu dipikirkan dan dibuat, betul tak? Antara perkara penting yang perlu you all pikir ialah seperti tarikh, kursus kawin, baju pengantin, kad kawin, majlis kawin, dan sebagainya lagi. Tapi ada satu bende nie yang penting dan perlu ada di dalam setiap majlis pertunangan atau perkahwinan, iaitu barang hantaran.

Sebenarnya, amalan berbalas-balas barang hantaran nie adalah adat biasa di dalam perkahwinan orang Melayu. Selain bertukar-tukar hadiah untuk kedua-dua mempelai, ia juga menunjukkan tanda kasih sayang di antara mereka berdua. Biasanya, bilangan hantaran dibuat di dalam nombor ganjil seperti 7 berbalas 9. Kalau nak lagi gempak, buatlah 11 berbalas 13:-) Dan barang hantaran dari pihak lelaki plak biasanya kurang skit daripada pihak perempuan – maknanya sebelah perempuan kena bagi barang lebih skit la kepada pihak lelaki:-) Dah memang ini adatnya, nak buat camne, kan?

Ok, tanpa membuang masa lagi, jom kita lihat apa barang-barang yang biasanya dijadikan hantaran perkahwinan bagi kedua-dua belah pihak:

Sebelah lelaki (untuk diberi kepada pihak perempuan):

1. Tepak sirih
2. Mas kahwin
3. Pulut kuning
4. Cincin/Gelang/Rantai (atau barang kemas yang lain)
5. Sepersalinan kain (atau baju kurung)
6. Al-Quran (atau tafsir)
7. Sejadah
8. Kek
9. Potpouri
10. Jam tangan
11. Kasut
12. Handbag
13. Perfume
14. Buah-buahan
15. Set alat solek
16. Telekung sembahyang
17. Muffin atau biskut
18. Towel
19. Gula-gula (atau manisan lain)



Sebelah perempuan (untuk diberi kepada pihak lelaki):

1. Tepak sirih
2. Pulut kuning
3. Baju Melayu (dan/atau sampin)
4. Kain pelikat
5. Baju kemeja dan seluar slack (boleh sekali dengan tie)
6. Kasut (dan/atau stoking)
7. Al-Quran (atau tafsir)
8. Sejadah
9. Jam tangan
10. Potpouri
11. Wallet (dan/atau belt – biasanya dijual 1 set)
12. Perfume
13. Towel
14. Buah-buahan
15. Kek
16. Muffin atau biskut
17. Gula-gula (atau manisan lain)



Barang-barang di atas adalah barang yang paling common diberikan di dalam sesuatu majlis perkahwinan. Tak kisahla walaupun ada beberapa barang yang sama untuk kedua-dua belah pihak, asal masing-masing berkenan sudahlah. Sebelum membuat list untuk beli barang2 hantaran, yang pentingya kita kena beli barang yang kita memang nak guna di kemudian hari. Jangan beli barang sekadar untuk tunjuk jer!

Oklah, harap2 list di atas sedikit sebanyak boleh memberi panduan yang berguna untuk korang yang bakal melangsungkan perkahwinan. Kalau ada barang-barang yang tidak disenaraikan di atas, sudi-sudilah kalau korang ‘add’kan melalui ruangan komen. Tima kasih!

P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans My Online Magazine di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

Tips memilih wedding photographer yang ideal




Dalam membuat perancangan untuk melangsungkan majlis perkahwinan, pemilihan juru kamera atau cameraman hendaklah dititikberatkan. Almaklumlah nanti gambar nikah dan persandingan kita akan ditatap oleh anak cucu cicit kite kelak. So, mestilah kita nak gambar kawin yang cun-melecun, kan? Sebab tulah di bawah nie ada disenaraikan beberapa tips yang perlu dipikirkan sebelum memilih wedding photographer anda:

Berpengalaman

Pilih jurugambar yang dah ader bertahun2 pengalaman. Mereka nie mungkin senang dibawa berbincang kerana sudah biasa mengambil gambar dalam majlis2 perkahwinan. kalau nak tau cameraman nie berpengalaman ke tak, kita kena la tengok hasil karya diorang.

Profesional

Seboleh-bolehnya kalu nak gambar yang elok, kita cari la cameraman yang professional di dalam bidangnya, dan bukan yang amatur. Bukan nak kata amatur tak reti tangkap gambar, cuma takut nanti kita tak puas ati plak dengan end resultnya. Satu lagi maksud professional nie ialah mereka yg dah ada pentauliahan atau ‘credential’ untuk buat keje amik gambar nie, samada secara fulltime ataupun partime. Yang pastinya, cameraman professional sah2 pandai ambik gambar yang cantik. Dah la bayar mahal2… mesti la nak yang the best, kan?

Tengok portfolio nya

Portfolio nie mengandungi banyak hasil2 karya agung yakni gambar2 majlis kawin yang telah diorang tangkap :-) Dari pemerhatian gambar2 tu, kita bleh lihat kualiti si jurugambar nie. Bagus ke tidak. Dalam dunia Internet skang nie, dah ramai wedding cameraman yang postkan gambar-gambar yang telah mereka amik di majlis2 kawin di dalam blog mereka. So, lagi senang kalu you all nak pilih yang mana satu berkenan di hati, kan?




Pandai berinteraksi

Cameraman jenis nie pandai beri arahan semasa sesi ambik gambar. Dia akan bagi direction pada pengantin camna nak posing…Yelah, pengantin pun bukanlah model kan, tak reti nak posing2 maut…:-) Lebih2 lagi la pada hari yang penuh debaran tue, lagi la mereka cuak… Satu lagi, sudah pastinya cameraman jenis nie jugak pandai bergaul dengan orang ramai, tak kira la orang kampung ke orang bandar. Ini sudah gerenti akan memudahkan lagi urusan mengambil gambar kawin di sesebuah majlis perkahwinan itu…

Penyabar

Kengkadang tu, macam2 bende boleh terjadi di sesebuah majlis perkahwinan. Mungkin pengantin lelaki yang ditunggu2 lambat muncul. Mungkin gak pengantin pompuan ada 4/5 persalinan yang nak dipakai, dan semuanya akan memakan masa yang lama. Kalau dapat cameraman yang tak tahan sabar, mungkin gak dia akan cabut lari sebelum sempat ‘menangkap’ detik bersejarah anda. So, cari la orang yang buleh sabar dengan karenah korang, yer…

Menawarkan harga berpatutan

Harga yang mahal pun sebenarnya tak jamin korang akan dapat fotografer yg hebat. Sebab skang nie, ramai fotografer yang berkaliber (khususnya di dalam Internet) menawarkan harga yang murah untuk pakej fotografi mereka. Yang pentingnya, tengok pada hasil karya mereka dan sesuaikan dengan bajet you all, ok.

P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans My Online Magazine di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

8 Tips nak tau jika ada lelaki minat kat anda?





1. Melalui ‘eye-contact’ - Jika si dia merenung tepat-tepat kat mata anda, nie menunjukkan yang dia suka atau berminat dengan anda. Tapi awas jika berdepan dengan jejaka yang pemalu. Si dia akan cepat2 alihkan pandangannya dari merenung mata anda kerana dia takut yang anda akan tau yang dia sukakan anda!

2. Perhati kelakuannya – Jika si dia nampak seperti nervous, semput, gelisah ker, ini mungkin tanda-tanda yang dia sukakan anda! (atau mgkn gak dia ada penyakit asma :-p..huhu) Dia juga mungkin akan banyak bercakap tentang dirinya sendiri atau merepek pasal bende-bende yang tak masuk akal. Gelabah la tu kot…:-)

3. Jika dia tunjuk minat pada perkara yang anda suka – Misalnya jika dia tahu yang anda suka tengok cite2 ‘cintan-cintun’, mungkin dia akan suggestkan beberapa cite romantic untuk ditonton bersama-sama. Wah…romantik la pulak!

4. Perhati gerak-gerinya bila bersembang dengan gadis lain – biasanya lelaki yang minat kat anda akan flirt dengan gadis lain dengan harapan anda akan perasan kewujudannya. Selain tu, dia nak buat anda jeles sebenarnya…

5. Suka mengusik atau menyakat – si dia suka mengusik anda? Nie mungkin kerana dia ada hati kat anda! Usik-mengusik nie sebenarnya satu helah untuk menarik perhatian anda pada dirinya! So, next time jika anda marah sebab kena usik, pikir-pikirlah semula, ok!

6. Bercakap lembut dengan anda – kalau sorang lelaki nie minat kat anda, dia akan bercakap dengan lebih lembut kat anda. Tapi, kalau dengan orang lain, dia akan bercakap seperti biasa. Biasala nie…sebab si dia nak tunjukkan dirinya yang sensitive gitu!

7. Melalui layanan - Kalau si dia betul-betul sukakan anda, dia akan sentiasa melayan anda dengan baik, lembut dan sopan. Nie baru gentlemen namanya… :-)

8. Jika mukanya merah padam – Jika anda tengah bercakap dengan si dia dan perasan yang mukanya telah naik merah, besar kemungkinan yang dia menaruh perasaan kat anda. Kalau muka dia merah bila cakap dengan kita jer dan bukan dengan orang lain, maknanya dia mgkn sudah jatuh hati la tu… huhu… :-p

So sekarang nie, mesti korang dah dapat pikir jejaka mana yang sedang menaruh minat kat korang, kan? Tahniah!

P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans My Online Magazine di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

Wednesday, March 24, 2010

Tips Memilih Pakej Perkahwinan




Skang nie, industri perkahwinan telah menjadi satu bisnes yang ibarat cendawan tumbuh… banyak betul pakej kawin yang ditawarkan. Yelah, kalu dibuat dengan baik, memang untungla bisnes nie…mana taknyer, ada jer orang yang kawin setiap masa, kan?…:-)

So, kepada bakal raja sehari sekalian, jangan pening kepale plak masa nak pilih pakej perkawinan nanti. Apa kata you all amik kira tips di bawah nie seblom membuat pilihan:

Harga fixed ke boleh runding?

– la nie, kebanyakan penyedia pakej perkahwinan menawarkan harga yang buleh dirunding. Ok la kalu camtu… senang skit nak berkira, kan? Namun, ada gak sesetengah tempat tu yang menawarkan fixed price…sbb maybe pakej diorang pun dah cukup murah kot?..:-)

Harga pakej termasuk aksesori tak?

– adakah harga pakej perkahwinan yang ditawarkan tu termasuk aksesorinya? Sblom nak pilih mana2 pakej, tanya dlu apa aksesori yang diberikan (biasanya free kerana termasuk skali dlm pakej) … kalu korang tak tanya, nanti kot lepas bayar, tengok2 kasut takde (pakai slipar jepun je la…), veil takde, tiara, keris, tengkolok semua takde… camne nak posing atas pelamin nie?

Adakah harga berpatutan?

– you all kena rajin2 la buat survey sebab nak tau pakej yang anda pilih nanti berpatutan ke tak? Biasa la… harga pakej kawin nie lain2 …ader yang mahal dan ader yang ‘tak seberapa mahal’…:-) walaupun kualiti dan material yang digunakan sama jer… satu lagi, korang kena perhati betul2 pada list pakej yang ditawarkan. Contohnya ada tak hiasan bilik tido, solekan, pintu gerbang/arc, fotografi dll.

Ingat bajet anda

- bukan nak suruh pilih yang paling murah, tapi tengok pada bajet la…kalu bajet dalam 2 – 3 ribu, takkan nak pilih yang 5 ribu lak, betul tak? Misalnya, kalu baju pengantin dah ader orang nak sponsor ker, tak yah la masukkan sekali dalam pakej tu… boleh tukar dengan bende lain.. buleh la korang berjimat skit…:-)

Ada caj pengangkutan ker?

– yang nie pun korang kena tanya gak. Biasanya caj untuk pengangkutan nie memang la ader…tapi biasanya bleh runding … dan biasanya untuk jarak dekat, takde caj…

Mesra pelanggan?

– ehem2..paham2 aje la…sesetengah butik perkahwinan tu susah nak berkira (kalau kita nie bukan golongan VIP ke, anak datuk ker…:-))… contohnya, kalau nak mintak tolong adjustkan baju ker, nak tukar kasut ker, aksesori lain ker…tak boleh. Apa nie…bukan ke kite yang bayar? So, pandai2la buat pilihan yang tepat, ok?

Ok, harap2 nyer korang mendapat sedikit ‘insights’ apabila nak pilih pakej perkahwinan nanti. Dan satu lagi, mintakla nasihat daripada orang tua, kawan2 yang dah kawin ke atau sape2 saje la, supaya kita dapat buat pilihan yang tepat. Sikit lagi info tambahan, di bawah nie ada disenaraikan contoh pakej pengantin (sekali dengan aksesori) yang biasa ditawarkan. Renung-renungkan lah…:-)

Pakej pengantin:

— Hiasan pelamin (the whole set)

— Pakaian pengantin (lelaki dan perempuan)

– Baju berinai / nikah / sanding

– 2/3 persalinan atau lebih.

– biasanya baju lace/songket/satin – perempuan

– baju melayu – lelaki

— Make-up dan tatarias (1 atau 2 kali – untuk nikah/sanding atau kedua2 nya sekali)

— Fotografi (1 atau 2 kali – untuk nikah/sanding atau kedua2 nya sekali)

— Hiasan kamar pengantin

— Pintu gerbang (arc)

— Hiasan meja makan beradap



Aksesori (biasanya free of charge… tapi ada sesetengah yang kena bayar sewanya):

1. Bunga tangan
2. Kasut pengantin perempuan
3. Alas /ciur
4. Rantai
5. Keris
6. Samping
7. Bengkong
8. Tengkolok
9. Tiara/Mahkota
10. Selendang
11. Veil (pendek / panjang)
12. Subang
13. Payung

Kenali adat perkahwinan Melayu

Orang Melayu sememangnya kaya dengan pelbagai adat yang menjadi kebanggaan kita semua. Justeru, tak heranlah jika perkahwinan pun dipenuhi dengan adat atau tradisi Melayu yang unik. Sebelum melangsungkan perkahwinan, korang kena la tau bahawa sesuatu perkahwinan itu akan dimulai dengan adat merisik, meminang, bertunang, bernikah dan akhirnya bersanding. Wah! Banyaknya peringkat yang kena lalui sebelum kawin:-) So, untuk mereka yang akan melangkah ke gerbang perkahwinan tak lama lagi, eloklah jika korang membaca sedikit info tentang adat2 yang korang akan lalui nanti.

Merisik

- adat merisik juga dikenali sebagai ‘menengok’, ‘meninjau’ atau ‘menilik’ si anak dara

- bertujuan untuk memilih dan menyelidik latar belakang bakal menantu perempuan berkaitan dengan tingkah lakunya, pengetahuan agama, skill rumahtangga dsb. lagi.

- mengikut kata orang2 tua, jika rombongan pihak lelaki datang semasa si anak dara sedang mandi atau membasuh baju, kirenya nie petanda baik

- sebaliknya, jika si dara sedang memasak masa rombongan sampai, ia membawa alamat kurang baik, sebab kononnya ia petanda ‘panas’:-)

- pada zaman yang serba serbi moden nie, adat merisik dah jarang dilakukan

- yang diberi keutamaan, asal si gadis ada pegangan agama, adab sopan dan latar belakang keluarga yang baik, dah kire cukup bagus.

Meminang

- jika si gadis belum berpunya setelah membuat risikan, adat meminang pula akan dilakukan.

- tujuannya adalah untuk menyatakan hasrat anak teruna yang ingin berkahwin dengan gadis pilihannya.

- biasanya rombongan meminang akan diwakili oleh mak bapak lelaki atau orang2 tua yang akan pergi ke rumah anak dara untuk meminangnya.

- kalu ikut adat, suatu tempoh akan diberi kepada pihak pompuan supaya mereka boleh berbincang sesama mereka atau utk menyelidik tentang latar belakang pihak laki2 pulak.

- sekiranya pinangan diterima, mereka akan berbincang pulak pasal tarikh nak bertunang, hantaran dan hal2 lain yg berkait dengan proses pertunangan tue…

- oops… jangan lupe pulak utk bawak sebentuk cincin untuk diserahkan kepada wakil pihak pompuan sebagai tanda peminangan (ikut sesetengah tempat la..).

Bertunang

- setelah peminangan diterima, ia akan disusuli pulak dengan majlis pertunangan

- adat bertunang atau ‘Menghantar Tanda’ nie sebenarnya memberi maksud si anak dara sudah manjadi milik orang.

- ia juga bertujuan untuk membolehkan kedua-dua pasangan tue mengenali hati budi masing2 dgn lebih dekat.

- mengikut kebiasaan, kenduri akan diadakan di rumah pihak perempuan

- rombongan lelaki akan membawa ‘tanda’ yg berupa sebentuk cincin (biasanya cincin belah rotan menjadi pilihan) untuk diberi kepada pihak perempuan.

- selain itu, terdapat juge beberapa barang hantaran lain yg turut diberi seperti sirih junjung, sejadah, al-Quran, alat solek dsb.

- jumlah dulang hantaran biasanya dalam angka ganjil seperti 5 berbalas 7 atau 7 berbalas 9 di mana pihak perempuan akan membalas lebih sedikit daripada pihak lelaki.

- pada majlis nie jugaklah wakil kedua2 belah pihak akan berbincang pasal tempoh bertunang, belaja kawin dan lain2 hal yang berkaitan.

- yang menariknya, kalau dah takde jodoh dan pertunangan diputuskan oleh pihak lelaki, semua barang hantaran yang diberi dikira ‘hangus’ saje.

- sebaliknya kalau pihak perempuan yang putuskan ikatan pertunangan, maka dia terpaksa mengembalikan semua barang hantaran tue sebanyak dua kali ganda jumlahnya.

Pernikahan

- pernikahan atau akad nikah adalah hari yang penting buat kedua-dua pengantin kerana pada majlis inilah mereka akan diijabkabul sebagai pasangan suami isteri yang sah.

- akad nikah boleh dilakukan di masjid, pejabat kadi atau rumah pengantin perempuan.

- pada masa nie, pengantin lelaki akan berasa begitu berdebar kerana perlu melafazkan akad nikah.



- biasanya upacara akad nikah nie akan disertai dengan mas kawin, wang hantaran (atau belanja), sebentuk cincin (atau barang kemas yg lain) serta barang2 hantaran yg lain yg dibawa oleh rombongan pengantin lelaki.

- selepas pengantin lelaki diijabkabul, (biasanya satu lafaz je utk mereka yg ‘cool’ :-) ), sebentuk cincin akan disarungkan ke jari manis pengantin perempuan dalam upacara ‘membatalkan air sembahyang’.

- selesai je upacara pernikahan, kedua-dua pengantin baru nie akan bersiap sedia untuk menempuhi majlis persandingan yang gilang-gemilang.

Persandingan

- persandingan atau majlis perkahwinan nie adalah acara kemuncak di mana kedua2 pengantin akan digelar ‘Raja Sehari’.

- majlis bersanding dimulai dengan paluan kompang dan laungan selawat dan salam daripada rombongan pengantin lelaki yang diarak meriah ke rumah pengantin perempuan.

- rombongan nie pulak akan dibalas dengan percikan air mawar dan taburan beras kunyit.

- seterusnya, pasangan Raja Sehari nie akan diraikan di atas hiasan pelamin atau lebih grand dipanggil ‘singgahsana’:-)

- pada masa nie lah kerlipan daripada kamera2 dan hanpon yg pelbagai jenis tak putus2 merakamkan detik2 bersejarah pengantin baru beserta dengan keluarga dan sedara mara mereka.



- tak cukup bergambar di pelamin, pengantin dipelawa pulak untuk berposing di dalam kamar pengantin yg dihias indah.

- kemudian, setelah berpenat-lelah mengadap kamera, barulah pasangan pengantin baru dijamu makan di upacara makan beradap.

- dgn aksi malu2 kucing, pengantin perempuan akan menyuap makanan ke dalam mulut suaminya dan begitulah juga sebaliknya.

- lebih kurang beberapa hari atau seminggu selepas majlis perkahwinan diadakan, majlis bertandang (atau adat menyambut menantu) pula akan diadakan di rumah pihak lelaki.

So, begitulah sedikit sebanyak info tentang aturan adat dalam melangsungkan sesuatu majlis perkahwinan. Biarpun zaman sudah berubah, namun apa salahnya jika adat warisan perkahwinan Melayu nie diteruskan supaya ia tetap akan terpelihara khususnya untuk generasi akan datang. Sekian.

P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans My Online Magazine di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

Anggaran ‘budget’ untuk perkahwinan anda



Dalam proses merancang perkahwinan, perbelanjaan atau bajet menjadi perkara utama yang perlu dipikirkan. Kalau takde duit, camne nak buat majlis kawin, betul tak? Biasanya, pengantin lelaki la yang agak pening kepale bila pikir pasal bab2 kawin nie. Yelah, main angka berpuluh2 ribu… mana nak cari duit, beb…

So, bagi mengelakkan sebarang krisis kewangan menjelang hari bersejarah tue, si lelaki nie hendaklah menabung awal2. Supaya nanti you all tak ler duk berhutang keliling pinggang…:-) Selain tue, semua bakal2 pengantin pun hendaklah membuat anggaran perbelanjaan mereka sendiri supaya senang mereka nak bajet banyak mana duit nak pakai nanti..

Ok, di bawah nie ada beberapa perkara yang perlu diambil kira semasa membuat anggaran bajet untuk majlis perkahwinan:

1. Kursus kahwin

Kursus nie penting kerana jika takde sijil kursus kahwin, maka tak kawinlah anda! Rase2nya, skrang nie kos untuk kursus kawin – RM80 (kalu tak silap la).

2. Mas kahwin

Mas kawin nie adalah perkara wajib di dalam setiap majlis perkahwinan. Jumlahnya pun berbeza-beza ikut negeri masing2.

3. Wang hantaran

Biasanya ia menjadi punca ‘bebanan’ kaum lelaki terutamanya jika pihak perempuan meminta wang hantaran yang agak tinggi. Sebenarnya, kedua- dua belah pihak haruslah bertolak-ansur dan hendaklah mengikut kemampuan pengantin lelaki itu…. bak kata pepatah, ‘ukurla baju di badan sendiri’…

4. Upah juru nikah atau tok kadi

Korang jangan lupa lak untuk sediakan upah tok kadi yang mengahwinkan anda! Upahnya tak ler mahal sangat.. biasanya dalam RM80++… depends kepada negeri masing2 la.

5. Barang hantaran

Barang hantaran nie kadang2 akan memakan belanja yang agak besar. Mana tak nya jika masing2 berkenan barang2 yang mahal seperti ipod, digital camera, netbook dll. Barang2 hantaran nie biarlah berpada2 kerana ingat, banyak perkara lain lagi yang perlu dibereskan!

6. Gubahan hantaran

Setiap majlis pertunangan dan perkahwinan akan tampak lebih meriah dan berseri jika dihiasi dengan barang2 hantaran yang digubah indah! Untuk menjimatkan bajet, cuba gubah sendiri barang2 hantaran tue. Ataupun mintak tolong sedara mara ker. Sebaliknya, kalau ada bajet lebih, korang boleh mengupah orang luar untuk menghias barang2 hantaran tue.

7. Cincin atau barang kemas yang lain

Pilihlah cincin atau barang kemas yang sesuai dan di dalam range bajet anda. Jangan sebab nak menunjuk-nunjuk, wang pun tergadai sama! Ingatlah bahawa terdapat banyak lagi bende lain yang perlu dibuat sebelum anda bergelar suami isteri!

8. Pelamin

Terdapat bermacam2 harga untuk pelamin nie, ada yang murah dan ada yang mahal. It all depends kepada style dan hiasannya. Untuk pelamin yang in trend, mahal la sikit harganya. Kalau yang dah outdated sikit tue, murahlah skit. Ikut bajet masing2 la…yang confirm nya, korang hanya akan gunakan pelamin nie sekejap jer masa posing amik gambar … so, pikir2 la yer…



9. Baju pengantin

Biasanya, baju pengantin yang paling basic ialah baju untuk nikah dan sanding. Masa bersanding tue, tak yah la bersalin banyak2 baju. Dua persalinan baju lace dan songket tu pun kira dah cukup! Boleh cut cost sikit. Maklumlah, sewa baju pengantin nie bukannya murah beb! Biasanya baju pengantin nie dimasukkan sekali dalam suatu pakej perkahwinan..

10. Kad kahwin

Kad kawin nie pun ada yang macam2 jenis. Ada yang khas untuk VIP, ada yang bentuknya seakan-akan notebook, ada yang berbau wangi, dan bermacam2 lagi la…Tepuk dada, tanya selera masing2…:-) Gerenti anda akan rambang mata masa nak pilih kad jemputan nanti:-) Kosnya pulak, bergantung kepada spesifikasi dan design sesuatu kad tue. Sebelum pilih kad kawin, elok la jika korang survey2 dulu… sebab kengkadang tu, kita boleh dapat kad kawin yang cantik sgt2 dengan kos yang lebih murah!

11. Kenduri / jamuan

Untuk kenduri nie, better korang lantik sorang tukang masak yang berwibawa. Si dia nie akan arahkan segala barang2 dapur yang perlu dan berapa banyak yang nak dibeli seperti daging lembu, ayam, beras, dsb. lagi. Memang confirm korang tak yah pikir2 lagi bab nie…hanya keluar duitnya sajer…:-) Kalau buat majlis jamuan kat kampung, biasanya orang kampung akan bergotong royong, so bleh jimatla sikit… Cuma jangan lupa untuk bagi sikit ‘saguhati’ pada mereka yang telah menyumbangkan bakti nie! Sebaliknya, jika ada bajet lebih, better korang gunakan khidmat katering jer. Semernya fully complete dan anda tak payah dah nak pikir bab2 nak mengemas ke, membasuh ke selepas majlis selesai… kan senang tu…?

12. Khemah dan kelengkapan lain

Harga sesebuah khemah atau canopy nie bergantung kepada design nya.. ada canopy yang berbentuk gazebo, pyramid, arabian dsb. Dan ada jugak yang simple jer … Harga canopy nie yang paling murah adalah dalam beratus-ratus ringgit dan boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Biasanya kalu ambik pakej canopy, ia termasuk sekali dengan accessory lain seperti kipas, scallop, meja, kerusi, lampu dll. Again, it’s all depends on the budget at hand….

13. Juru gambar

Tak salah jika korang ‘berhabis’ sikit untuk dapatkan khidmat juru gambar yang professional, berpengalaman dan pandai berinteraksi di dalam sesuatu majlis perkahwinan. Sekarang nie, kos untuk khidmat juru gambar paling minimum pun lebih kurang dalam RM450++.

14. Hiburan

Biasanya hiburan nie termasuklah persembahan silat, tarian, kompang, karaoke dsb. Yang nie hanya untuk hiburan semata2… kalu takder pun orang tak marah…ikut suka ati korang la nak buat ke tak… Yang pastinya, kalau buat, korang kena berbelanja lebih sikit la…

15. Honeymoon

Haa…nie pun termasuk dalam bajet kawin:-) Biasanya lepas kawin, it’s time for honeymoon la plak…:-) Namun, ada sesetengah couple decide to postpone their honeymoon first. Mungkin sbb diorang busy atau kekurangan ‘modal’. Actually korang bleh jer pilih mana2 tarikh yang sesuai untuk berbulan madu. Kalu tak cukup bajet, pegi la kat tempat2 low-budget skit tapi gerenti romantic seperti Cameron Highlands ker, Bukit Merah ker, Pulau Perhentian ker.. Nie tidak, sebut honeymoon jer, mesti nak pi Paris la, Switzerland la, Canada la… :-)



Okla, artikel nie bukan untuk mengejutkan atau membebankan bakal pengantin semer… Cuma sekadar nak bagi gambaran tentang apa yang perlu dibuat dan berapa banyak yang perlu dibelanjakan untuk sesebuah majlis perkahwinan. Actually, bukan semer perkara di atas yang kena dibuat. Yang pentingnya, rancanglah dengan baik dan jangan membazir, ok…Good luck!

P/s: Suka tak artikel nie? Kalau suka, jangan lupa untuk jadi fans di facebook, ya! Dan untuk membaca lagi artikel-artikel yang best, sila layari link setelkahwin.com...!

Merancang majlis perkahwinan




Wah…bukan senang nak berkawin rupanya! Banyak betul perkara2 yang anda kena ambik tau semasa merancang sesuatu majlis perkahwinan. Jika korang tak mau memeningkan kepala, apa kata upah wedding planner jer…:-) Walaupun begitu, anda tetap kena tau sikit sebanyak tentang apa yang perlu dibuat sebelum tibanya hari bersejarah itu! Jom tengok list di bawah nie…

1. Daftar kursus kawin

2. Set tarikh (nikah dan sanding)

3. Lengkapkan borang dan dokumen berkaitan

4. Pilih tema majlis kahwin

5. Buat medical check-up (HIV)

6. Beli barang2 hantaran

7. Beli souvenir dan bunga telur

8. Beli alat2 untuk gubahan barang hantaran

9. Tempah juru nikah atau tok kadi

10. Senaraikan tetamu yang nak dijemput

11. Tempah kad jemputan

12. Gubah barang2 hantaran

13. Tempah pelamin

14. Book juru solek atau mak andam

15. Pilih busana pengantin

16. Tempah khemah, kerusi dan meja (mungkin sekali dengan pinggan mangkuk dan kelengkapan yang lain)

17. Tempah juru kamera dan/atau juru video

18. Beli barang2 untuk kenduri kawin (beras, daging, ayam dll) – atau pakai jer khidmat catering kalau tak nak peningkan kepale korang yang dah pusing tue…

19. Hiasan meja makan beradap (sekali dengan menu hidangan)

20. Hiburan (kompang ke, silat gayung ker, marhaban, tarian dll.)

21. Membuat banting atau signage (jika berkaitan)

Seperkara yang you all perlu ingat adalah list di atas bukanlah mengikut susunan. Dan mungkin ada beberapa steps yang tak perlu diikut. So, korang kena pandai-pandailah rancang dan susun jadual masing2. And kiranya ada perkara2 yang lupa untuk dimasukkan di atas, sukacitanya jika korang dapat menambah dengan menggunakan ruangan komen di bawah. Terima kasih & selamat merancang!

Tuesday, March 23, 2010

Langkah demi langkah dalam merancang majlis perkahwinan






1) Tetapkan tarikh

Sebelum membuat apa2 perancangan, tarikh nikah hendaklah ditetapkan awal2. Seelok-eloknya, tarikh ditetapkan at least 6 bulan sebelum majlis berlangsung - bagi memberi korang masa yg cukup untuk merancang.

2) Kursus kawin

Setiap pasangan yang nak kawin, wajib mengikuti kursus kawin. Sebaik-baiknya selepas dah set tarikh nikah, terus daftar jer untuk kursus kawin yang biasanya hanya berlangsung 2 hari sajer.

3) Tentukan konsep majlis

Bincang dengan pasangan bagi mendapat ilham konsep perkahwinan sama ada exclusive, modern atau traditional. Tetapkan jugak lokasi di mana korang ingin majlis diadakan sama ada di rumah sendiri, dewan, taman, hotel atau tempat2 lain yg seangkatan dgnnya.

4) Buat bajet perkahwinan

Cara terbaik untuk buat bajet atau perbelanjaan bagi majlis perkahwinan ialah dengan membuat list. Listkan segala bende2 yang perlu dibuat seblum majlis berlangsung. Kemudian tuliskan bajet untuk setiap perkara yg ditulis tue bagi mendapatkan anggaran jumlah bajet secara keseluruhan.

5) Buat senarai jemputan

Senaraikan saudara mara, kawan2 dan kenalan yang ingin dijemput supaya senang korang nak tempah kad kahwin nanti. Selain tue, dengan adanya list nie, korang bleh tau sebesar atau semeriah mana majlis perkahwinan korang nanti.

6) Pilih pakej perkahwinan

Seboleh-bolehnya 3 bulan sebelum majlis, korang dah kena pilih pakej perkahwinan yang sesuai. Sebabnya kalu tempah lewat2, semua pakej yang lawa2 dan berpatutan mungkin dah abis ditempah orang (lebih2 lagi kalu majlis dibuat masa cuti sekolah). Biasanya, pakej kawin nie akan termasuk sekali pelamin, baju pengantin, hiasan kamar pengantin, pintu gerbang, make-up, fotografi dll…

7) Tempah kad

Setelah siap buat list jemputan, korang kena lah tempah kad jemputan kawin pulak. Biasanya kira-kira dalam 2 bulan sebelum majlis diadakan, korang dah bleh tempah kad kawin nie. Jangan tunggu last2 minute, sbb nnt kot tak sempat nak hantar kad pulak.

8) Shopping untuk barang2 hantaran

Barang2 untuk hantaran kawin nie better dibeli masa tengah ada sale. Barang2 yg tahan lama spt kasut, handbag dsb. boleh dibeli awl2 lagi. Alang2 tue, belilah skali alat2 untuk buat gubahan hantaran. Nie jika korang gubah barang2 hantaran tue sendiri la…Jimat masa sket, ye tak?

9) Memilih cincin

Dalam adat perkahwinan Melayu, cincin melambangkan ikatan kasih sayang di antara dua mempelai. So, pilih lah cincin yang tepat dan sesuai untuk insan tersayang korang. Sebaik-baiknya, beli atau tempah cincin perkahwinan 2 bulan sebelum majlis berlangsung.

10) Settle kan segala urusan dengan pejabat agama

Sebelum majlis pernikahan berlangsung, settlekan semer urusan dengan pejabat agama spt. surat kebenaran nikah, kadi, saksi dan wali. Biasanya segala urusan nie hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum majlis.

11) Hantar kad jemputan

Haii… kalu terlupa hantar kad jemputan, sunyi sepi la majlis perkawinan korang nanti:-) Kad jemputan nie elokla dihantar 1 bulan atau beberapa minggu sebelum majlis. Jangan korang lupe pulak, yer!

12) Tempah khidmat katering/tukang masak

Selewat2nya 1 bulan sebelum majlis, korang dah kena tempah khidmat katering atau tukang masak untuk kenduri kawin korang. Ini bagi memberi masa yg cukup untuk tukang masak membeli barang2 dapur spt. beras, rempah, daging dsb…

13) Tempah pakej canopy

Pakej canopy jugak perlu ditempah awl2. Pastikan pakejnya termasuk kelengkapan yang berkaitan spt. kerusi, meja, tray lauk, bekas minuman, pinggan, gelas dsb. lagi.

14) Pastikan gubahan hantaran sudah siap

Sebelum majlis berlangsung, pastikan segala hantaran telah siap digubah. Barang2 hantaran seperti manisan, coklat, kek dsb. boleh digubah sehari sebelum majlis berlangsung. Manakala barang hantaran spt sejadah, telekung sembahyang, sepersalinan kain dsb. boleh digubah awl2 lagi.

15) Telefon pihak2 berkaitan dan pastikan segalanya berjalan lancar.

Pihak2 yg dimaksudkan adalah spt. penyedia pakej perkahwinan, juru solek, tok kadi, camera man, caterer (kalu guna khidmat katering) dll yang berkaitan. Nie penting bagi mengelakkan sebarang masalah yang tak diingini berlaku menjelang majlis perkahwinan korang nanti.

16) Hari berlangsungnya majlis!

Saat manis anda telah tiba! Bagi pasangan Raja Sehari, bergembiralah di majlis bahagia korang nie. Relaks, tenangkan fikiran dan jangan panik:-) Jika telah diatur dengan baik, segala2nya akan berjalan dengan sempurna!

Useful Tips before starting on a diet

Before going on a diet, there are several tips or guidelines that you should adhere to, just so that you WILL able to see visible results after doing all of that tough dieting stuffs. Listed below are some of the basic tips that you can follow before starting your diet regime:

• Drink plenty of plain water because water is essential for your diet as well as for good health. Plus, water doesn’t contain any calorie. Drink at least 8 full glass of water daily. Avoid alcoholic drink

• While shopping for food product, learn to read the food labels pasted on the product. This labels informs you about nutrition information contain in each product. Be sure to buy product which has less calories and fat.

• Try not to eat at night time or before going to sleep. But, if you’re a night time-eater, remember to eat at least 2 hours before going to sleep

• Stop eating before you feel full. Don’t continue eating just because you want to finish the leftover. Remember this saying, “Eat to live, not live to eat”

• Exercise regularly. Try to do a at least a 30-minute workout each day. Exercise combines with cutting down on fat will make you see the difference within a few months.

• Try to eat plenty of fresh fruits, vegetables and grains. Avoid fatty foods such as fast foods, frozen foods, donuts, cakes ….and the list goes on and on…

• Don’t eat meals while at the same time you are doing some other activities e.g., watching TV, reading newspaper, listening to music and etc. Take a time to enjoy your eating while doing nothing. Eat slowly and do it while sitting down, not standing, thus your attention would be more focus on a single activity.

• You can eat up to 5-6 healthy meals per day, each in a SMALLER portion, that is. Eating many meals a day can help boost your metabolism which in turn can burn more calories. Do not let your body starve

• Avoid frying your food, instead try baking, steaming, stewing, broiling or roasting. This method of cooking will help remove fat

• Don’t ever skip breakfast because that meal is the most important meal of the day. Eating breakfast is good for weight loss. Skipping breakfast will make you feel tired and hungry and tends to make you consume more food during lunch time
a href="http://www.linkreferral.com/adwel.pl?oldrefid=255974">

Meta Tag Analyzer Tool

Meta Tag Analyzer
Check your meta tags!

example: http://www.host.com.
URL

(optional)
User Agent * (optional)


Please enter the access code as displayed above.
Access code

Online Meta Tag Analyzer provide by SEOCentro.